Hatha yoga

Hathayoga (हठ haṭha, योग yoga) is een tak van yoga die bestaat uit een systeem van oefeningen om beheersing te verkrijgen over de geest en vooral het lichaam. In het Westen is het vooral deze vorm van yoga die bekendheid heeft gekregen, waardoor men vaak hathayoga bedoelt wanneer men van yoga spreekt.

Hathayoga is een fysieke yogavariant die voor het grootste deel bestaat uit de beoefening van lichaamshoudingen (asana’s) en ademhalingsoefeningen (prynayama). Hathayoga bestaat voornamelijk uit niet-bewegende asana’s. Meditatie is voor veel yogi’s een belangrijke afronding om de eenheid van lichaam en geest te voelen. In andere fysieke vormen van yoga, zoals vinyasa yoga, worden de asana’s niet statisch maar juist bewegend uitgevoerd, vaak door verschillende asana’s in series achter elkaar uit te voeren. Hathayoga kent eveneens enkele series, waarvan de Zonnegroet de bekendste is.

Een Hatha yogales.

Ga je naar een hatha yogales, verwacht dan een ontspannen les waarbij jij je gedachten echt even helemaal loslaat en/of echt Zen wordt met jezelf. Goed en fout zijn zaken van het ego, in Hatha probeer je dat juist los te laten. Je lichaam en adem leren beheersen, zijn dan ook de belangrijkste pijlers van Hatha yoga.

Hatha = de zon + de maan.

In de naam Hatha komen de Sanskriet-woorden ha (zon) en tha (maan) samen. De zon staat voor actie, de maan voor verinnerlijking. In de Hatha yoga komen die tegengestelde energieën samen. Door je concentratie en adem naar punten in het lichaam te verplaatsen, breng je daar bewustzijn.

Hatha is een stroming zonder duidelijke oprichter of goeroes. Daardoor is het heel open; iedereen kan er het zijne in vinden. De eerste duidelijke bron is het vijftiende-eeuwse document Hatha yoga pradipika, dat nog steeds de bijbel van de yoga wordt genoemd. Swami Swatmarama beschrijft hierin het pad naar de allerhoogste, ‘koninklijke’ yoga. In dit geschrift werkt hij een compleet systeem van houdingen en ademhaling uit. Elke houding bestaat uit vier ‘momenten’:

 • Voorbereiding: in een rustige, neutrale houding probeer je in het hier en nu te zijn.
 • Aannemen: op vloeiende, natuurlijke wijze beweeg je je naar de houding. Zonder forceren. De lichamelijke prestatie is onbelangrijk. Dat je jezelf tot een krakeling kunt vouwen is leuk, maar het wordt pas yoga als de ervaring vooropstaat.
 • Aanhouden: al ademend blijf je enige tijd in de houding, de spanning over je spieren spreidend. Zo blijf je alert.
 • Waarneming: in een rusthouding ga je na wat de uitwerking van de houding is. Doorgaans neem je asana’s meerdere keren aan. Zo wordt de houding je eigen en is het eenvoudiger om je er volledig op te concentreren. Het wordt een houding van lichaam én geest.

Voordelen van Yoga zijn:

 • Goede beweging of sport: de dynamische en krachtige houdingen vragen wat van je lichaam en het is een heerlijke manier om in actie te zijn
 • Je wordt flexibeler: yoga zorgt voor een flexibel en sterk lichaam
 • Je reinigt je lichaam: door de bewegingen van yoga komt je bloedsomloop op gang en raak je afvalstoffen kwijt doordat je zweetklieren worden gestimuleerd
 • Meer kracht: door de verschillende houdingen ontwikkel je meer spierkracht en wordt je lichaam sterker
 • Bewuste ademhaling: doordat je ademhaling centraal staat binnen yoga, leer je in het dagelijkse leven ook bewuster te zijn van je ademhaling. Dit zorgt over het algemeen voor meer rust en ontspanning
 • Meer energie: je bent bewust bezig met je lichamelijke- en mentale gezondheid, wat voor meer energie zorgt in het dagelijkse leven

Benodigdheden:

 • Lekker zittende kleding.
 • Yogamatje, liefst niet te dik (6 mm) maar wel wat stroef om uitglijden te voorkomen. Wij hebben ook leenmatjes die na elke yoga weer worden schoongemaakt.

Voor meer informatie bel op 06-85117538 of mail naar info@werfit.nl